Czarowanie smakiem nie jest rzeczą prostą. Wymaga inspiracji. Bywa, że by ją znaleźć trzeba przemierzyć setki, tysiące kilometrów odbywając dalekie podróże w egzotyczne zakątki świata, poznając nowe kultury. Zdarza się też, że nie trzeba wcale daleko jechać, by doznać czegoś wyjątkowego, a nieznane i nieodkryte znajduje się tuż na wyciągnięcie ręki. Właśnie dlatego szczególną inspiracją są dla nas również typowo polskie, regionalne, czasem nieco zapomniane i niedoceniane smaki.
O bliskich i dalekich inspiracjach piszemy właśnie w tym miejscu. Zapraszamy do wspólnego smakowania. To tutaj nasi podróżujący przyjaciele, Wysłannicy Smaku, dzielą się swoimi przeżyciami związanymi ze smakiem, dostarczając nam wspaniałych, nie tylko kulinarnych, inspiracji. Miłej i inspirującej lektury!
Rośnie pod upalnym słońcem południowoamerykańskich tropików, na wiecznie zielonym drzewie, charakterystycznym dla północno-zachodniej Brazylii. W Polsce znany dość słabo (kto nie był w Brazylii i słyszał o caju, ręka do góry!), ale rdzenna ludność Brazylii wykorzystuje go w kuchni i tradycyjnej medycynie naturalnej od wielu pokoleń.